Alle projecten
Verduurzaming van mobiliteit en infrastructuur

Pilot waterstoftrein

De pilot met de waterstoftrein is een nieuwe stap in het slimmer en groener maken van het openbaar vervoer. Zo kan onderzocht worden of waterstoftreinen een geschikte oplossing kunnen zijn voor de verduurzaming van het treinvervoer in Groningen.

De prestaties werden getest van de waterstoftrein ‘Coradia iLint’ van Alstom op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Ook werd het tanken van waterstof getest binnen een dienstregeling. Hoe gaat dit en welke invloed heeft dit op de tijden van de huidige dienstregeling. Tot slot werd er onderzocht wat er allemaal nodig is om toestemming te krijgen om in de reguliere dienstregeling met een waterstoftrein op het spoor in Noord-Nederland te mogen rijden.

In deze pilot werd getest zonder passagiers. Na de pilot wordt besloten of er ook nog testritten met passagiers worden gedaan.

Samenwerkende partners

Provincie Groningen, Arriva, ProRail, Alstom en Engie hebben in  maart 2020 een proef uitgevoerd met het rijden met een waterstoftrein. De testen met de waterstoftrein werden ’s nachts uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Met deze proef willen de vijf betrokken organisaties meer praktijkervaring verzamelen. Wanneer de proef een succes is, heeft de provincie Groningen de ambitie om nieuwe treinen vanaf 2023 op waterstof te laten rijden. 

Foto gemaakt door Stefan Verkerk – ProRail